Back
17 Dec 2019
Alila Yangshuo

Alila Yangshuo

Located in a col near Li River inYangshuo Guangxi, Alila Yangshuo is surrounded by picturesque natural landscape. Once an old sugar mill built in 1960s, it has been beautifully preserved, with an industrial truss used for sugar cane transport. We envision industrial heritage as the representation of spirit of older generation. This became the premise of this project. Our main design strategies include the following.

 

OLD AND NEW

Flanked with newly-added suite building and villa, the old sugar mill and industrial truss occupy the central part of the hotel complex. The sunken plaza and reflecting pond further accentuate the spiritual symbolism and significance of the old structure. In order to create a sense of consistency, instead of simply replicating the original material and texture, we used contemporary materials and innovative methods while remaining the tinge and masonry structure of the old sugar mill. Hollow concrete block and wood-formed cast-in-place concrete is lighter and more visually transparent without disturbing the existing order, and enhance natural lighting and ventilation at the same time. We keep the profile of new building as simple as possible and avoid unnecessary changes to the old sugar mill to preserve the geometric and structure. Roof slope is consistent with the original one: after the completion of the hotel complex, its profile becomes a cluster of pitched roofs. We have naturally evolved the new structure while preserving elements of the old sugar mill.

    

 

PROMENADE EXPERIENCE

We view our site as a garden for guests to wander and ponder: old sugar mill, industrial truss, new volumes, reflecting pond and path define spaces of different kinds. Two circulation systems pass up and through the suite building: one being completely functional corridor system while the other serving as a free public walk way, connecting three important cave-like node spaces. The public walkway is the extension of the promenade experience on the ground level. Wandering around the resort, guests will experience the alternation of light and dark, change of framed landscape view, distance and elevation.

 

 

Website: www.alilahotels.com

Feature For You